“Другите” млади българи

След серията хумористични статии, наречени “Плажният дневник на един батка” или “Дневникът на един плажен кифльо”, реших да споделя размисли относно “Другите млади българи”. Тези другите, които съвсем се разминават с описаните профили и далеч превъзхождат своите съвременници по интелект. Дали са числено повече или по-малко, няма статистически данни, но тях ги има и са съвсем реални.

Като общ средностатистически профил може да се обобщи, че това е млад човек (23-35 г.), който пребивава в столицата. Обикновено е“придошъл” от малък провинциален град– Шумен, Карнобат или Кюстендил, с цел образование и намиране на релевантна работа. Семейството му го е просветлило, че четенето на книги съвсем не е нещо лошо и е вложило цялото си добро съзнание при възпитанието на този индивид.

И днес, Той/Тя (Средностатистическият Млад Българин в София – СМБС) се движи обикновено с метро, където не само не се бута, но и възпитано отстъпва мястото си на възрастен или бременна жена. Може да се забележи, че СМБС е добре облечен, не скъпарски, но чист и прилежно спретнат, с хубав часовник и често с Kindle в ръка. Не пуфти и не пъшка, че е задушно в купето и търпеливо изчаква своята метростанция.

Наблюдаваме, че СМБС не само има образование, но и донякъде адекватна работа на трудов договор. Успял е да се добере до място в Кол Център, IT компания, правна кантора или банка. Знае цената на труда си и често стига до мениджърски позиции.

И това далеч не е всичко. Той/Тя (пак от наблюдения) е посетил поне 5 европейски столици, бил е на обмен или бригада в някоя държава и е успял да имплантира в себе си положителния опит, който му предоставят тези програми. И дори е посетил и няколко музея и галерии.

СМБС освен всичко друго, днес ходи на театър, кино, концерти и разни интересни събития. Гледал е почти всички моноспектакли на Камен Донев, както и някои от най-емблематичните представления на Народния театър. Знае къде се намират и другите театри, защото е ходил. Харесва Мая Новоселска и Мариус Куркински и дори може да направи някакъв анализ на дадена постановка. Кой какво е гледал, как го е разбрал и се е почувствал, се обсъжда на по бира с приятели/колеги. Почти не гледа риалити формати и телевизия, но е наясно със събитията в страната и новините. И може да коментира и обсъжда случващото се. Защото знае.

Това, по което се познава СМБС, е, че редовно чете книги. Колкото и невероятно да звучи, той познава някои съвременни български автори, чел е световните класици и прекарва известно време в някоя книжарница в търсене на ново, интересно заглавие. А такова ще намери, защото с другите СМБС, с които общува, често обсъждат книги! Ходил е на литературни премиери и знае кой е написал „Майстора и Маргарита”.

Обикновено има и някакво хоби – рисува, играе настолни игри, реди пъзели, ходи на планина, кара колело, спортува или се занимава с фотография или кулинария. Все неща, които развиват мозъчната дейност. За тях също говори, интересува се и има мнение. Много от тези индивиди имат и домашен любимец, за който полагат съответните грижи.

СМБС се издържа сам, със заплата. Плаща си данъците и рядко се оплаква.Правят му впечатление редица несправедливости в страната ни, но успява да се мобилизира и да се справи с тях. Използва всяка възможност да научи нещо, да общува и да се развива. Използва Facebook предимно като източник на информация и новини, и много рядко за селфита и безсмислени разговори.

Изобщо, Средностатистическият Млад Българин в София е много наясно. Наясно е, че съществуват кифли, батки, бацета, майни, Златки и други подобни. Наясно е с живота в столицата, с управлението на държавата, с йерархията в големите фирми, с Европейския съюз. Наясно е, че семейството му в Етрополе е възпитавано в други ценности и идеи. И е хубаво да му обърнем внимание на този СМБС. Не е един, не са и двама, те са доста и са всеки ден в метрото.

Източник:

http://www.webcafe.bg/

 

 

Нели Иванова

Родена съм през 1962 г., завършила съм българска филология в СУ"Климент Охридски". Работила съм в библиотека и 25 години като учителка. Интересувам се от актуалните обществени проблеми, култура, образование, медии. Интернет е неделима част от живота ми и общуването. Голямата ми страст са пътуванията.Обичам да чета.

You may also like...