Психологически тестове – Кокология (1)

     Кокологията е увлекателна, японска игра с тестове от популярната психология, която разкрива истинското ви Аз.    Тя, като едно от направленията на психологията, е развита от двама  японци – Исаму Сайто и Тадахико Нагао.  
      Кокологията е наука за кокого („ум” или „дух” на японски език).  Основана на солидни психологически принципи, тя изисква от вас да давате отговори на привидно невинни въпроси и след това ви показва какво разкриват те за вас. Кокология предлага уникален подход към самопознанието, а когато се играе с повече хора, може да се окаже забавен начин за вникване в същността ви, непозната за другите.

Поляната с ягоди

    Представете си, че се разхождате в една гъста тъмна гора и изведнъж се натъквате на полянка със съблазнителни зрели ягоди. Толкова сте огладнели, а наоколо няма никого. Но има ограда.
1. Колко е висока тази ограда?
2. Така или иначе преодолявате оградата и сте вече на полянката. Колко ягоди ще изядете?
3. Неочаквано се появява някакъв дядка, който ви заявява, че полянката е негова, вие ядете неговите ягоди и започва да се кара. Какво ще  му отговорите?
4. Веднага след като всичко е казано и сторено, какви ви се сториха ягодите на вкус? И, оглеждайки се назад към миналото, как се чувствате след това малко приключение? Как ще се държите следващия път?

 

yagodi

Отговори:

 Ягодата – съблазнително сочна и сладка, разкрива вашето отношение към любовните приключения и секса.
  1. Височината на оградата,  определя вашето собствено ниво на самоконтрол и съпротивляемост  на сексуалното изкушение. Колкото е по-висока оградата, толкова са по-силни вътрешните забрани. Колкото е по-ниска, толкова по-лесно се поддавате на съблазън.
  2. Количеството изядени ягоди –  броят на партньорите, които бихте искали да имате. Ако сте изяли една единствена, или нито една, това показва, че в живота сте склонни към вярност или моногамия.  
 3. Оправданията пред собственика отразяват вашата рационализация, т.е. какво обяснение давате  пред околните и пред собствената си съвест.  Възможни варианти: «Извини ме, друг път няма», «Просто не можах да се въздържа, те изглеждаха толкова сочни», «А  какво толкова е станало?», «Исках и ядох, моя си работа!», «Много вкусни бяха ягодите. А може ли да хапна още?»
 4. Вашето описание на усещанията и вкуса на ягодите разкрива  вашите чувства и спомени след любовното приключение. Възможни варианти: «Всъщност те не бяха толкова вкусни. Не си струваше усилията», «Нищо особено, но поне беше малко развлечение», «Те бяха толкова сладки и сочни, и особено възхитителни, защото бяха забранени».

За сп. “За мен” Мария Хаджиева.

Мария Хаджиева

Родена съм във град Варна на 27 август 1987 г. Завърших образованието си тук , живея и работя в родния си град. Имам две бакалавърски степени- по Счетоводство и контрол (с която малко се пообърках :) и по Психология (която вече си е точно на мястото ;) В свободното си време обичам да чета,да практикувам йога ( от скоро), да се разхождам, обичам да посещавам различни курсове и семинари, да ходя на театър, опера, балет, да се срещам и да споделям идеи и преживявания с приятелите си- всичко,което добавя стойност към моя живот. Много обичам животните и имам един прекрасен, пухкав, непородист и леко темерутест котарак Шошо. :)

You may also like...