Цветница- една шарена традиция с дълбоко минало

Цветница е християнски празник, който се чества 1 седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празнува се, както в православната, така и в католическата и протестанската църква. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна Неделя и Куклинден.

Цветница е празникът на настъпилата пролет и на всички, носещи имена на растения. На този ден християнската църква припомня влизането на Исус Христос в Йерусалим, според преданията, яздейки магаре. Хората го посрещат като постилат на пътя му дрехите си и разпръскват маслинови клонки.

Най-рано празникът е честван през IV век. Традиция е сутринта в деня на празника църковните служители да осветяват върбови клонки в божиите храмове. Вярващите ходят на тържествената служба, взимат от върбовите клонки и ги отнасят по домовете си за здраве. Според българските обичаи се окачват на портата, сплетени на венче. Привечер на Цветница моми и ергени играят за последен път лазарското хоро. Важно е да се отбележи, че на път към църква на Цветница  трябва да се вземе старата върба от иконите и да се изхвърли в течаща вода – река, вада, поток или да я изгорите в печката. Тя не се хвърля в боклука или в контейнера, защото е преспала в олтара на храма. След църква младата върба се поставя на иконата в дома, където трябва да престои до следващата Цветница.

Цветница е хубав и щастлив ден не само за именниците, но и за самия Христос.

Въпреки че все още тече Великият пост, на Цветница е позволено да се яде риба, за да се отпразнува прекрасното събитие – посрещането на Иисус Христос като истински Цар в Йерусалим.

На Цветница хората се веселят и се забавляват, а тези забавления приключват в края на празника, за да могат вярващите още от понеделник на Страстната велика седмица да се концентрират в своята вяра.

Предишният път, когато по време на поста беше разрешена риба, е Благовещение (25. март).

Добре познат обичай на Цветница е Кумичене –  участвалите в Лазаруването моми отиват на реката и пускат по течението изплетените от върбови клонки и цветя венчета. В някои части на страната всяка мома приготвя и специален обреден хляб – “кукла”. На реката се чупят залци от “куклите,” наричат се и се пускат във водата. В това време момците пазят по-долу от момичетата в тихата вода да хващат залците. Всеки момък бърза да хване повече, за да ги даде вкъщи на агнетата, телетата и овцете да не боледуват и да раждат женски през следващата година. Девойката, чието венче или хляб излезе най-напред по течението, става “кумица.” Това е голяма чест. Тя повежда моминското хоро към своята къща. Вярва се, че тя ще се задоми в близката една година. Този красив ритуал е съпроводен открай-докрай със звънки песни и веселие.

Тази статия предостави за сп. “За мен” Кристиана Миланова

Източници:

http://www.visitbulgaria.net/bg/articles/palm_sunday.html

На Цветница се слага специална трапеза. Честит Имен Ден!

http://bulgarian-kuber.blogspot.co.uk/2007/03/blog-post_2936.html

You may also like...