Столицата на Република Южна Африка Кейптаун е на първо място в класацията на най-любимите туристически градове през 2014 година.

Рейтингът е съставен от британския в. “Дейли телеграф” чрез онлайн гласуване на читателите на сайта на изданието.

В тройката на лидерите са намерили място също канадският гр. Ванкувър и италианският Венеция.


1. Кейптаун (РЮА)

Източник: Thinkstock/Guliver

Кейптаун е вторият по население град в Република Южна Африка и най-големият в района. Разположен е в подножието на вдъхновяващата планина Тейбъл. Зад нея се вижда прочутият Дяволски връх, а картината се допълва от красиви бели плажове и полуостров Кейп, който е известен с уникалната си флора, пълноводните реки и природата.

Източник: Thinkstock/Guliver

В Кейптаун можете да видите африкански пингвини. Видът им е обявен за застрашен от изчезване. Колонията на плаж Болдърс обаче наброява над 3000 пингвина.

2. Ванкувър (Канада)

Ванкувър често попада в класациите за най-приятните за живеене градски зони в света. Това не е много изненадващо, тъй като на разположение на неговите жители има близо 18 километра плажове.

Източник: Thinkstock/Guliver

Едно от най-големите преимущества на Ванувър е зрелищното му разположение. Пейзажът на града се оформя от заснежените върхове на планините Норт Шор. Ванкувър е разположен в устието на залива Бурард, като централната му част се намира на юг от пристанището. Два пътни моста го свързват със северния бряг, където се намират Северен и Западен Ванкувър.

Източник: Thinkstock/Guliver

В картината на заливи и планини се извисява небостъргачът „Харбър Сентър“, който е известен със своята кръгла площадка за наблюдения.

3. Венеция (Италия)

Венеция… романтична, но пълна с туристи целогодишно. Това обаче не е толкова изненадващо, тъй като италианският град съхранява някои от най-големите съкровища на европейската култура и изкуство.

Източник: Thinkstock/Guliver

Едни от най-големите забележителности на Венеция са площад “Сан Марко” и базиликата “Сан Марко”. Площадът е великолепен и винаги пълен с хора и… гълъби. Наполеон го е наричал “Салонът на Европа”.

Дворецът на дожите
Дворецът на дожитеИзточник: Thinkstock/Guliver

Базиликата пък със сигурност може да се счита за шедьовър на византийската архитеркура – позлатени мозайки и стенописи от прочути художници. Базиликата разполага с олтар – златно пано, украсено със скъпоценни камъни. Вътре можете да видите и уникалните икони, които “Сан Марко” съхранява. Още една забележителност на града е дворецът на дожите, чиято фасада е украсена с бисери, а стените са покрити с розов мрамор. Дворецът е официалната резиденция на дожа, който е бил някогашният държавен глава на Венецианската република.

На четвърто място в класацията на “Дейли телеграф” се нарежда австралийският град Сидни. Веднага след него е Сан Франциско, САЩ. На 6-о място пък се нарежда Ню Йорк, на 7-о Токио, Япония. Сред най-добрите градове за пътешествия през 2014 г. се нарежда и бразилският Рио де Жанейро – на 8-ма позиция. На 9-о място е Флоренция, Италия, веднага след това е Рим. На 11-о място е турският град Истанбул, на 12-о испанският Барселона, а на 13-о – Севиля. На 14-то място пък се нарежда руският Санкт Петербург. 15-ото място пък е за полския град Краков.

Източник: http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/top-15-na-naj-dobrite-gradove-za-pyteshestviia-prez-2014-6028753