Предизвикателството “Ледена кофа” (Ice Bucket Challenge) – студен душ или благотворителност?

Искаш да се поразхладиш, да се забавляваш и да провериш куража на приятелите си? Тогава се включи в най-новата световна мания – предизвикателството “Ледена кофа”.

В какво се състои то?

Правилата са прости: първо заявяваш, че си предизвикан, след това изброяваш имената на трима души – те трябва или да приемат предизвикателството до 24 часа, или да направят дарение на фондация за борба с болестта АЛС. За накрая остава най-интересната част – вземаш кофа с вода и лед в нея и я изливаш над главата си. Всичко това го заснемаш на клип и го качваш в някоя от социалните мрежи.


Откъде идва идеята за него?

Има много теории за произхода му, но едно е сигурно – предизвикателството става популярно, благодарение на благотворителната дейност, с която е свързвано. Интересът драстично нараства, след като бившият бейзболист на колежа в Бостън – Пит Фрейтс, страдащ от болестта АЛС, пише за него и така новият феномен обхваща първо града му, после САЩ, а впоследствие и целия свят. Избрано е поливането с леденостудена вода, защото заболелите от тази болест изпитват постоянен студ по цялото тяло. Досега взелите участие в предизвикателството, според броя качени клипове в интернет, са повече от 1 милион души.

Какво представлява болестта АЛС?

АЛС (амиотрофична латерална склероза ) е много опасна болест: тя засяга нервната система и може да доведе до пълна парализа. Болните губят контрол над мускулите си и способността да дишат, говорят и поглъщат. Страдащите от АЛС обикновено живеят от 2 до 5 години след диагнозата си. Всяка година от 100 000 души двама умират вследствие на тази тежка болест, известна още като болестта на Лу Гериг. Известният учен Стивън Хокинг боледува от нея от 21-годишен и е сред малцината пациенти, които издържат толкова дълго.

Колко пари от дарения са събрани досега?

До преди дни малко хора знаеха за нея, но след популяризирането на “Ледена кофа” резултатът е налице: от 29. юли до 22. август Асоциацията за борба с АЛС е набрала 53,3 млн. долара от дарения, с което надвишава с повече от 25 пъти събраните средства в същия период от миналата година. “Повишеното внимание към болестта и безпрецедентната финансова помощ ще ни позволят да мислим отвъд границите”, заявяват от Асоциацията, която е единствената организация, стремяща се да открие лек против тази коварна болест.

Кои известни личности са го приели?

Не само обикновените хора преминават през предизвикателството, много знаменитости от най-различни обществени сфери също се включват в него. Сред тях са певците Джъстин Тимбърлейк, Лил Уейн, Дрейк, Тейлър Суифт, Лейди Гага, Дженифър Лопес, Селена Гомес, актьорите Робърт Дауни Джуниър, Аштън Кътчър, Мики Рурк, актрисите Калей Куоко, Джесика Алба, Ева Лонгория, спортистите Кристиано Роналдо, ЛеБрон Джеймс, Роджър Федерер, Лионел Меси, милиардерите Марк Зукърбърк и Бил Гейтс, и много други. От българите личат имената на Григор Димитров, Димитър Бербатов, Нина Добрев и Рафи Бохосян. Единствените световноизестни личности, отказали предизвикателството публично засега, са американският президент Барак Обама и рапърът 50 сент.

Как да направя дарение?

Чрез сайта: http://www.alsa.org/.

видео: YouTube

снимка: “Дейли Мейл”


Статията написа за списание „За мен“ Калоян Антонов

You may also like...