Невероятни истории за Мондиал 2014

Списание “За мен” продължава с материалите си, посветени на настоящото Световно първенство по футбол в Бразилия. Днес решихме да ви представим четири истории за пътуващо куче, камила гадател, футбол в космоса и културни японци.

Куче извървява 500 км, за да стигне до Бразилия

Сигурно сте чували за хора, които изминават стотици километри пеша от домовете си до крайната точка на своето пътуване. През последните години това е едно от най-нашумелите предизвикателства, приемани от запалените авантюристи. Но знаете ли, че вече и животните го правят?

Уругвайското куче Негро решава да се впусне в първото си приключение, без да предупреди своя стопанин Игнасио Йочичури, който два месеца напразно го търсил, докато по някаква случайност попада на снимка във Фейсбук, направена от група англичани, включваща изгубения любимец. Оказва се, че те са футболни запалянковци, решили да стигнат до страната домакин на Мондиал 2014 – Бразилия, пешком от Аржентина. По пътя попаднали на новия си четириног приятел, който с радост се присъединил към тях. Те, от своя страна, го прекръстили на Джеферсън и се щракнали с него, а след това и качили фотографиите в страницата си в социалната мрежа – Walk to the World Cup, посветена на пътуването им.

След като попаднал на въпросната снимка, стопанинът писал на британците. Те се изненадали на съвпадението и поискали доказателство. Веднага щом се уверили в истинността на твърдението му, те си уредили среща с господаря на спътника им в близост до стадион “Бейра Рио” в бразилския град Порто Алегре. Наложило се уругваецът да измине целия път на автостоп, поради изкупени билети.

Щом видял стопанина си Джеферсън/Негро, на момента го разпознал, а феновете заснели срещата и качили видеото във Фейсбук. Тази история станала много популярна в местните медии.

 

1103564557

Наследникът на октопода Паул

Едно от откритията на миналото световно първенство беше немският октопод оракул Паул. Той бързо се прочу сред футболните фенове в целия свят със своите прогнози, до една верни. Така той си спечели хиляди привърженици, за разлика от досадните вувузели. За съжаление, няколко месеца след края на световния форум, той се спомина. Но ето, че си има достоен заместник в лицето на камилата Шахийн(Shaheen).

Сред многото кандидати за нов любим гадател на мачове характерното за пустинята животно изпъква благодарение на своята 100-процентова успеваемост в прогнозите. Досега е познала победителя в мачовете Бразилия – Хърватия, Италия – Англия, Аржентина – Босна и Херцеговина, и най-неочаквания изход в сблъсъка Испания – Холандия. Любителите на футболни залози вече започнаха да му се доверяват и очакват с нетърпение всяко следващо предположение на новия оракул.

Едногърбата камила бързо натрупа популярност в интернет пространството, а нейните предсказания могат да се гледат във видеоканала на GulfNewsTV в YouTube. Всеки ден тя дава прогноза за най-интересния мач от трите двубоя за деня.

Световното в космоса

Най-големият футболен форум вече може да се гледа и в открития космос. От това се възползват астронавтът от НАСА Рид Вайзман, колегата му от Европейската космическа агенция Александер Герст и командирът на екипажа на Международната космическа станция Стивън Суонсън.

Те изпратиха видео послание на участниците и демонстрираха футболни умения, въпреки липсата на гравитация. „Искаме да пожелаем на всички отбори и на феновете в Бразилия да се получи страхотно първенство и миролюбиви мачове. Нека най-добрият победи!“, бяха думите на Герст, облечен в екип на немския национален отбор. „Забавлявайте се, играйте здраво, а ние ще ви гледаме от МКС“, добави Вайзман.

Любопитното е, че на 26. юни предстои двубой между съставите на САЩ и Германия, чрез който техните умения на екип ще бъдат подложени на изпитание. Можем само да си представим каква ще бъде обстановката в станцията по време на този мач.

ed4bc591cf21b378eef575c913ae5910_big

Японските фенове – модел за пример

Възпитанието на японците може да бъде видяно навсякъде. Доказателство за това е проявата на японските фенове след мача Япония – Кот Д’Ивоар от Световното първенство в Бразилия.

Въпреки загубата на сънародниците им от африканския отбор с 2:1, запалянковците от Страната на изгряващото слънце не тръгнали да трошат стадиона, а напротив – почистили го доброволно. Противно на очакванията, че загубилите ще си тръгнат веднага и с наведени глави, японците, присъствали на стадиона, си тръгнали с чували, пълни с боклуци и метли. Това тяхно действие било посрещнато от удивлението на бразилските запалянковци. Тази практика обаче не е рядко срещана в родината на самураите.

Добре, че са японците, да покажат на целия свят как трябва да се постъпва, като изсвири последният съдийски сигнал. Дано всички почитатели на футбола да последват техния пример!

Статията написа за списание “За мен” Калоян Антонов.

Снимки: Twitter и GulfNewsTV

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *