Латвийска национална кухня

ф
Латвийски кулинарни традиции 

laci1Латвия се намира в умерения климатичен пояс и се отличава с дълги и студени зими и топли и къси лета. Поради суровия климат и сравнително лошото качество на почвата латвийският народ винаги е работил усилено, за да осигури храна за себе си и своите семейства. Затова храната винаги е била издигната на пиедестал от латвийците. Хлябът има специално място в латвийското съзнание и уважението към него се насърчава от ранно детство.

Въпреки че латвийската кухня традиционно се основава на селскостопанската продукция, месото също заема важно място в латвийската кухня. Хората, живеещи по протежението на 500-километровата латвийска брегова ивица, винаги са били ангажирани с риболов, затова и рибата е неразделна част от диетата им. Риболовът се практикува и във вътрешността на страната, но тези сладководни видове се смятат за деликатеси така, както са и раците.

Латвийски хранителни навици

dairy-products-fibro-400Приличащи си хранителни обичаи са били широко разпространени в селските райони до началото на Втората световна война. След войната все повече и повече жители на страната се пренесли да живеят в големите градове, което инициирало латвийците да структурират своите навици според работата си, какъвто е случаят и в много други индустриализирани страни. Днес хората рядко приготвят ястия у дома. Въпреки това, много древни обичаи на хранене все още се практикуват и до днес и традиционните блюда продължават да се редовно на латвийската маса ежедневно и по специални поводи.
Латвийците винаги са били големи фенове на млечните продукти. Мляко, ruguspiens, извара, сметана, сирене и масло са били част от трапезата почти на всяко хранене и тази традиция продължава и до днес. Латвийците винаги са били в способни да намерят много вкусни и годни за консумация продукти в дивата природа: храни, които не трябва да се отглеждат, а само да се събират. От много отдавна хората в Латвия се възползват от плодовете през лятото- диви ягоди, къпини, малини, червени боровинки, а през есента- гъби и ядки. Пчеларските традиции са се развили през вековете и днес медът е на почит. Латвийските селскостопанства често имат свои собствени пчелни кошери и приходите от производството на мед са основните доходи на много от тях. На свой ред сред семействата, живеещи по крайбрежието, пушената риба у дома все още е популярна, а в много други райони хората ядат и пушена змиорка-паут, писия, минога и треска.

Съвременното латвийски меню

132349180_2c6dd10fa6Латвийците обикновено имат умерена закуска преди да отидат на работа. Пият сутрешното си кафе или чай и ядат сандвичи със сирене, наденица, домати или краставици. За много латвийци денят не можем да започне без питие от мляко, което обикновено се прави по време на закуска. Варените яйца омлетите също са популярна закуска за мнозинството.
Обядът в Латвия се яде между 12 и 15 часа: това е в зависи от старта на деня. Хората обикновено обядват топъл обяд, който се състои от един вид пържено месо (свински пържоли, кюфтета, сотирани филе, пържола, пилешко) или риба (сьомга, пъстърва, треска, сардина), картофи (варени, пържени или на пюре), варен ориз или елда, и свежа салата. Сметанат или сосът от сметана обикновено съпровождат основното. Някои хора ядат супа като аперитив, която в Латвия обикновено се прави със свинско (може и с риба) с добавени лук и моркови. Месните супи могат да съдържат и картофи, цвекло, зеле, фасул, грах, киселец или коприва. Много различни видове десерти са представители на Латвийската кухня. Те обикновено се изготвят на базата на млечни продукти и плодове, с добавен желатин или картофено нишесте.
kefirПо време на обяд латвийците пият плодови сокове, kefirs (млечна напитка), мляко, чай или кафе.
При връщането си у дома от работа ги чака вечеря. Масата се слага около 18 или 19 вечерта. Огромно разнообразие се наблюдава в латвийските ястия- вечерята може да се състои от супа, разнообразни салати, а може и да бъде топла храна (подобна на обядя), или по-традиционна храна, например- супа на млечна основа. Въпреки това, много хора, които не желаят да прекарват много време, приготвяйки храна след работа, купуват готови или замразени храни или ядат сандвичи или кифлички заедно с чаша чай. Латвийците също се радват на сладкиши и други тестени изделия, а пицата се е превърнала в популярно и лесно ястие за приготвяне.

Напитки

14-alus_lidoБирата е традиционна латвийска напитка- невъзможно е да си представим традиционните или съвременните латвийски празници и тържества без нея. Тя е най-често споменаваната напитка в латвийския фолклор и има безброй народни песни, посветени на нея. В Латвия бирата традиционно се приготвя от ечемик и хмел. Медът е също често съставка, която се добавя по време на процеса на варене на бира, като след това готовият продукт се нарича medalus (медовина). Плодовете от хвойна или пелин също могат да бъдат добавени, за да обогатят вкуса на бирата. Днес има много видове бира, които са крайните продукти на множество пивоварни. Най-популярните марки бири са Aldaris, Cesu, Piebalgas, Tervetes, Uzavas, Bauskas и Lacplesa. Бирата е най-популярната алкохолна напитка, която се консумира, когато приятели се събират в кръчма вечерта, празнуват сватба или просто отбелязват лятното слънцестоене.
3Друга специална силноалкохолна напитка, изготвена в Латвия, е Riga Black Balsam, упомената за първи път през 18-ти век и основаваща се на древна рецепта, използвана от фармацевтите. Съставките включват различни билки и поради това ликьорът е тъмен, има гъста консистенция, ароматен е и се счита за лекарствен продукт.

Вярвания, свързани с храненето

Има много вярвания и обичаи, свързани с храните и храненето в Латвия. Една от най-важните характеристики на латвийския етикет за поведение на масата е да предложите част от храната си на другите около вас, ако вие ядете.
Латвийците са големи ентусиасти, що се отнася до консумацията на хляб, и в много домове при разязването на първото парче, крайчецът се нарича “сина на фермера“.  Младите жени се състезават за това парче, така че те да могат да се омъжат за сина на фермера- разбирайте някой, който да има свой собствен дом и ферма. Друго поверие е, че един хляб трябва да бъдат разрязан от страната на по-дебелата му част, за да може най-голямата дъщеря да бъде първата, която се омъжи.
salt-spilled-mДнес хората все още се считат за суеверни, що се отнася до солта. Всеки латвиец знае, че ако в дадена храна има твърде много добавена сол, то това неминуемо означава, че готвачът е влюбен. Ако пък солта се разсипе върху масата или на пода,ще има кавга в къщата.
Самият ритуал на хранене е сериозна работа, който изисква хората да бъдат спокойни и благоприлични, да демонстрират уважение към храната и към тези, които са я приготвили, за да бъде тя част от тяхната трапеза- орачът и готвача. Смята се, че челното място на масата трябва да бъде заето от главата на семейството. Тези, които седят в ъгъла на масата, трябва да се страхуват, че ще бъдат прокълнати- те няма да се оженят в продължение на седем години. И всеки знае, че ако една лъжица или вилица падне на земята, то жена ще посети дома, ако пък нож падне, гостът ще бъде мъж.

holiday-gathering

 

Превел за za-men.eu: Силвия Ковачева

Източникhttp://www.latvia.lv/library/latvian-cuisine

Снимков материалhttp://becreativemd.files.wordpress.com/2011/02/latvia1.jpg

http://www.virtualriga.com/wp-content/uploads/laci1.jpg

 http://img2.timeinc.net/health/images/gallery/eating/dairy-products-fibro-400.jpg

http://www.latvia.travel/sites/default/files/imagecache/node-photo/14-alus_lido.jpg

 http://farm1.static.flickr.com/54/132349180_2c6dd10fa6.jpg?v=0

http://blog.everhear.com/wp-content/uploads/2012/11/holiday-gathering.jpg

http://www.balticblues-events.com/sites/default/files/images/ideas/photos/3.jpg

http://www.allyou.com/sites/default/files/image/2014/01/300×300/i/2008/12/salt-spilled-m.jpg

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/images/kefir.jpg

 

Статията е част от инициатива „Месец на Европа“ в списание „За мен“, реализирана в партньорство с Европейски информационен център -Европа Директно, гр. В.Търново

Силвия Ковачева

Силвия прекарва предпоследната си ученическа година в „АК-Аркус”, пленена от скритите красоти и чара на вечния град Велико Търново. В нейните вени бушува солената пяна на Варна и тя е подарила сърцето си на уникалните залези и изгреви на морската столица. Чувства се в хармония със себе си и света тогава, когато участва в доброволчески акции, благотворителни концерти и изнасянето на лекции, организирани от клубовете и организациите, в които е активен член. Запален фен е на здравословното хранене, а също и на аеробиката, пилатеса и бягането сред гората за удоволствие. Идеалист и авантюрист, нея я изпълват с положителни емоции запознаствата с млади и амбициозни хора, пътуванията до закътани и наситени с колорит дестинации, от които черпи вдъхновение за картините и разказите си. За нея музиката е ритъмът на живота, а писането е откровение, което отвежда до себеопознаването. Може и да не знае какво точно иска да работи, но пък е наясно, че ще е едно истинско, изпълнено с много сияйни спомени, пътешествие. Нейната мечта е да промени светоусещането на онези, които са слепи за красотата и смисъла на живота, и да им покаже пътя към Доброто. Философията й за живота е „нека позитивната енергия струи от теб, за да зарази и другите, и животът ще ти се усмихне!” В списание „За мен“ Силвия заема позицията Автор/Writer.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *