5 начина, чрез които да определите дали сте експлоататор на работното място

angry_bossВ няколкото кратки седмици след първи януари, тук са само две от заглавията , които са се появили в уважавани бизнес издания : „Психопат ли е вашият шеф?”  И „Наръчник за оцеляване от експлоататори, лицемери и подмазвачи”.  Думи като „токсичен, разрушителен, отмъщение, крещи, плаче и щурмуват” запълват редовете на тези издания. Книги по темата включват „Змии в костюми” и „Социопатите на работното място”. И, разбира се, филмите: „Дяволът носи Прада” и „Вълкът от Уолстрийт”,  които изобразяват това не толкова измислено антисоциално поведение, което се е превърнало в епидемия на работното място.

Има изобилие от информация за това, какво да правите, ако работите за някого от тези тирани, но бихте ли се замислили, ако Вие сте този експлоататор и причинявате цялата тази болка и страдание?

Този блог пост е за вас.

Отговорете на тези пет въпроса, за да определите дали сте диктатор на работното място.

1. Развиквали ли сте се на някого днес или през повечето дни?

2. Блъскате ли вратите, когато сте ядосани?

3. Унижавали ли сте на публично място вашите служители, наричайки ги идиоти и други презрителни епитети ?

4 . Хвърляте ли неща, тропате ли с крака и блъскате ли с юмрук по масата, за да изразите позицията си?

5 . Подигравате ли се на персонала си, като подмятате подли обиди по техен адрес?

Последна статистика: 35% от американската работна ръка е била обект на тормоз.

7 от 10 служители напускат работните си места, защото са били обект на насилие.

Източник: www.workplacebullying.org

 

Ако  сте отговорили с „Да” на 3 от 5-те въпроса, тук Ви даваме 5 причини, които ще Ви помогнат да промените поведението си точно сега.

1. Тъй като ръководите чрез заплахи и всяване на страх, почти всеки се страхува да говори с Вас, да не говорим да Ви разкриват важни истини за вашия бизнес. Има много неща, които не Ви се казват. Никой не иска да бъде мъртвият пратеник. Вместо това служителите Ви четат книги като „Укротяване на деспотичен мениджър” на Лора Крошоу.

2. Длъжностните лица, които са уважавани и ценени са много по-продуктивни, лоялни  и са готови да помогнат докрай, когато възникнат проблеми. Обратното е вярно за служители, към които се отнасят с неуважение и не признават опита и таланта, благодарение на които първоначално са били наети. Вашите служители могат да бъдат физически там, но не и наистина там . Терминът е презентизъм.

3. Персоналът ви може да се намира в офиса си, но много от тях са заети в търсене на изход – и го правят за Ваша сметка.

4. Може би тормозите само един човек? Вярно е, че тормозът влияе най-много на жертвата, но свидетелите на тормоз също плащат висока цена и те също правят опити за напускане. Чували ли сте за вината на оцелелия?

5. Разходите за болничните на служителите, съдебни дела, както и подмяна на персонала са се увеличили неимоверно. Мълвата за това, как се отнасяте към хората, е плъзнала, така че новите служители получават „борба заплащане”  само за да поемат поста. Плюс това Вашата чиста печалба е пряко засегната от нивата на удовлетвореност от работата на вашите служители. Тормозът може да бъде много скъп.

Убедени сте, че искате да промените нещата? Предлагаме на Вашето внимание 5 решения, които ще ви помогнат да промените ситуацията:

The Wolf of Wall Street

1 . Наемете съветник или треньор, който специализира в тормоз поведение.

2 . Провеждайте лични разговори с най-ценния си персонал и им давайте разрешение да ви споделят истината. Наистина. Водете си бележки.

3 . Извинете се на тези, които сте наранили. Искреността е от значение.

4 . Говорете с отдел Човешки ресурси да определят реалистични и осъществими политики по отношение на тормоза. Включете Вашия персонал в създаването на тези политики и след това ги публикувайте на Вашия сайт.

5 . Насърчавайте Вашия персонал открито да общува с Вас толкова често, колкото е необходимо. Подчертайте, че те няма да получат възмездие.

Лошата новина е, че сте били експлоататор. Добрата новина е, че издържахте до края на този блог пост с надеждата да намерите причините, които да Ви помогнат да се промените. Ако все още имате съмнения за това, дали сте експлоататор, просто попитайте Вашия персонал. Очите им сами ще говорят.

Превод за za-men.eu: Ася Иванова

Източник: www.linkedin.com

Снимков материал: Google Images

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *