24 въпроса за твоите гърди и отговорите на лекаря

След всичкото внимание, което женските гърди получават от мъжете (и медиите), е изненадващо, че знаем толкова малко за тях. Те често са дързък аксесоар в петък вечер, но освен това са и безкрайно важна част от твоето тяло. Ето няколко въпроса за тази деликатна зона и отговорите на лекарите.

1. Кога гърдите спират да растат?

Бюстът започва да нараства около 10-годишна възраст, а процесът спира, когато си приблизително на 20.

2. По-големите гърди по-чувствителни ли са?

Единствено мастната тъкан определя размера на гърдите и затова големината не е фактор за чувствителността им. Освен това размерът не влияе на количеството мляко, което те “произвеждат” след раждане.

3. Защо когато отслабвам гърдите ми стават по-малки?

При общо напълняване се увеличава мастната тъкан, а при отслабване там нерядко са първите грамчета, които сваляш. Недей да смъкваш и качваш килограми твърде рязко, защото освен всички други рискове това се отразява зле върху еластичната тъкан и кожата се отпуска, поради което гърдите ти може да увиснат.

4. Трябва ли да нося сутиен?

Кожата крепи гърдите, но с времето еластичните влакна се разтягат от тежестта им. Ролята на сутиена,освен да те прави да изглеждаш секси, е и да поддържа бюста стегнат.

5. Защо гърдите увисват?

Когато си на 20, гърдите ти са съставени от 1. съединителна и мастна тъкан, 2. млечни канали и колаген. Но с възрастта втората група се свива за сметка на първата. Вместо обаче мазнинките да увеличат гърдите ти, те ги карат да вървят към пода и не можеш да направиш нищо по въпроса освен пластична операция.

6. Защо се казва, че кожата на гърдите е по-нежна?

В процеса на развитието си гърдите разтягат кожата и поради тази причина тя е по-тънка и съответно по-деликатна.

7. Имам косъмчета около зърната на гърдите и това ме притеснява ужасно много.

Почти всички жени имат някакъв тип косъмчета около гърдите. Правилото е, че колкото са по-тъмни кожата и космите по цялото ти тяло, толкова по-вероятно е да се появи окосмяване около зърната. Ако това те притеснява, коламаската в чувствителния район е приемлива. Но при положение че дребните дразнители едва ли са толкова много най-лесно е да ги изскубеш с пинцети.

8. Защо понякога силно се изпотявам в областта на гърдите?

Зоната между и над бюста е наситена с потни жлези, затова колкото по-големи са гърдите ти, толкова по-вероятно е да се потиш обилно. Можеш да се справиш с проблема, като почистваш мястото с антибактериални кърпички и се стараеш да не използваш запарващи сутиени и дрехи.

9. Oбичам да спя по корем. Гърдите ми ще се сплескат ли от това?

Едва ли видимо ще се сплескат, но със сигурност с времето ще променят леко формата си.

10. Сестра ми има големи гърди, а моите са малки!

Може да се случи, защото двете имате равен шанс да наследите както майчините, така и бащините гени за големина на бюста. Затова е възможно да си се “метнала” на бабата с по-малки гърди.

11. Защо след като родих зърната ми станаха по-тъмни?

Бебетата не могат да различават добре цветовете, затова майката природа е решила въпроса, като след раждането потъмнява зърната на кърмачката, така че малкото глупаче да не може да ги пропусне. След като спреш да кърмиш, те ще останат тъмни.

12. Малко преди месечния ми цикъл гърдите ми се подуват и стават доста болезнени. Как се лекува това?

Добре е да ограничиш приемането на кофеин (пий по-малко черен чай, кафе, кола, изключи шоколада за няколко дни от менюто си и не взимай лекарства, които имат тази съставка), намали солта и пуши по-малко (никотинът също може да е причинител на състоянието ти в този момент). Ако всичко това не помага, можеш да взимаш и аналгетици, които да те облекчат.

13. Случайно забелязах, че от зърната на гърдите ми изтича секрет. Какво да правя?

Ако секретът е малко и за кратко време, вероятно не става дума за нещо опасно, но ако той се появява по-често и е в количество, което забелязваш, вероятно е някакъв проблем. Когато кърмиш, това е нормално, но ако твоят случай не е такъв, трябва да отидеш на лекар, за да видите какво показва този симптом.

14. Неотдавна си направих операция за увеличаване на бюста. Наскоро разбрах, че съм бременна. Ще мога ли да кърмя?

Лекарите не съветват да планираш бременността си до шест месеца след операция. Ако този срок е минал и не си имала проблеми, то кърменето ще е възможно. Само че ще трябва да си много внимателна, защото рисковете от мастит например са по-големи, отколкото при жените без имплантанти. Освен това е възможно красивият ти нов бюст да не изглежда толкова добре след това.

15. Много обичам да съм със загар – лятото се пека по монокини, а зимата ходя на солариум. Вредно ли е?

Излагането на слънце може да провокира рака на кожата и/или злокачествените тумори в гърдите. Ако със сигурност нямаш проблеми в чувствителните органи, можеш спокойно да се излегнеш на слънце, използвайки задължително крем с висок слънцезащитен фактор. Солариумите не са вредни, ако ги използваш с мярка – до пет минути на посещение във вертикален и две минути в хоризонтален. И още нещо: ако си рискова група, е добре да избягваш какъвто и да било друг престой на топло: банята, сауната и физиотерапията са също нежелателни.

16. Едната от гърдите ми е по-голяма от другата.

Обикновено лявата гърда е по-голяма и лекарите още нямат обяснение защо се получава така. Понякога това е очевидно, понякога няма как да го забележиш. Това не е болест, а естествена асиметрия на човешкото тяло. Практически едната гърда на всяка жена е по-голяма от другата, а в 50% от случаите това е видимо.

17. Истина ли е, че има хранителни добавки и кремове, които увеличават бюста?

Кремовете и другите козметични продукти въздействат върху кожата на гърдите. В най-добрия случай те й помагат да остане еластична и предотвратяват преждевременното стареене. Но няма как да повлияят на генетично заложените размери. При приемане на таблетки с хормони, като например естроген, може да се очаква ефект върху големината на бюста ти, но нито един лекар няма да ти ги предпише току-така, защото са свързани с големи рискове. Ако взимаш противозачатъчни хапчета, едно от първите неща, които ти се случват, е порастването на гърдите.

Продават се и хранителни добавки, които обещават бюстови чудеса. Често те съдържат хормона на растежа, който обаче не бива да се бърка с хормона за големи цици. Така че дори да пиеш такава добавка, нищо няма да се случи. Няма създаден препарат, който да превърне чашка А в чашка С, а освен това в “напълно безвредните билкови” таблетки понякога има и опасни съставки. И да пиеш, и да не пиеш боза, ефектът ще е нулев – това е проверено от хиляди жени. Бременността обаче може да е твоят шанс за по-големи гърди, защото близо 60% от дамите качват минимум с един размер номера на сутиена си.

18. Какви упражнения мога да правя, за да ги увелича, или поне да ги стегна?

Всъщност бюстът ти ненавижда тичането и аеробиката, колкото и ти, защото от тресенето при физическите занимания не му е приятно. Затова когато правиш упражнения, използвай сутиен с банели и чашки, които плътно да покриват гърдите, като не им оставят пространство за скок-подскок. Тъй като в бюста няма мускули, и 24 часа на ден във фитнеса не могат да качат чашката ти. Но редовните упражнения на пекторалния мускул могат да засилят пространството, върху което те са разположени, което леко ще ги издърпа напред и ще създаде илюзията за цепка между тях. Между другото в септемврийския брой на Cosmo oчаквай 10-те най-добри упражнения за стягане на гърдите).

19. Ударих гърдите си наскоро. Доколко са опасни травмите в тази област?

Травмите не са хич хубаво нещо, защото гърдите ти са изключително чувствителни. Ако на мястото на удара има хематом, трябва да се обърнеш бързо към лекар, който да наблюдава какво се случва с травмираната ти млечна жлеза. Старай се да избягваш по всякакъв начин възможностите за наранявания в областта: не удряй гърдите си при игри с топки като волейбол, пази ги и от мъже, които ги мачкат силно по време на секс…

20. Казаха ми, че трябва да отида на мамография. Какво е това?

Мамографията е безболезнено рентгеново изследване на млечните жлези с цел да се установи наличие и характер на заболяването. Този метод има своите ограничения, защото през годините се е оказало, че рентгеновите лъчи осъществяват вредно влияние върху човешкия организъм. И макар че съвременните технологии значително са намалили рисковете, се смята, че мамография не бива да се прави повече от 1-2 пъти годишно. До 40-годишна възраст, ако не си в рискова група за рак на гърдата, може да се преглеждаш само с опипване.

21. Две мои близки роднини са болни от рак на гърдата – значи ли това, че е възможно и аз да се разболея?

Ти влизаш в рискова група, затова не бива да се печеш на слънце, трябва да избягваш седенето на топло, да престанеш да пушиш, да се стараеш да не травмираш гърдите си и редовно да ходиш на мамолог.

22. Водя здравословен живот. Има ли риск за мен от рак на гърдата?

За съжаление не може да се даде категоричен отговор “не”. Ракът се появява поради много причини и има определени рискови фактори. Сред тях са твърде ранната или твърде късната поява на менструация, първа бременност, приключила с помятане на плода, чести аборти, късно раждане на първото дете и късно начало на климактериума. Маститът и травмите по гърдите също увеличават риска от възникването му. Обаче всички тези фактори плюс наследствеността (близка роднина със същия проблем) не те правят сигурна жертва на болестта. Но ако си в рискова група, по-голямото внимание ще е само в твоя полза. А мамографията след навършването на 40 години е задължителна за абсолютно всяка жена.

23. В последно време гърдите ме болят. Когато ги пипам, усещам бучки. Много ме е страх, дали това не е рак?

Малко е вероятно. Болката се появява при рака на гърдата само в последния стадий, когато туморът е твърде голям. Често пъти болестта протича напълно безболезнено. В твоя случай може проблемът да е киста, която се е възпалила, или фиброаденоматоза (доброкачествен тумор). Често симптомите, които описваш, говорят за невралгия и само ти се струва, че болката идва от областта на гърдите.

24. Кога е най-доброто време за посещение при мамолог?

Седмицата след менструация се смята за най-подходяща, защото тогава гърдите ти не са напрегнати и лекарят може да провери дали има необичайни подутини.

По материали на d-r Cosmo

Източник: http://www.struma.com

2 Responses

  1. На 13 годишна възраст съм и от няколко дни ме боли дясната гърда…Има ли от какво да се тревожа? Преди 1 месец пушех…Много ме е страх!!

  2. Поли says:

    Защо ме болят гърдите също и зърната….?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *