Бъдещето е предизвикателство, от нас зависи да го построим. Това заяви създателят на Webit Foundation Пламен Русев на откриването на тазгодишния Webit – най-мащабният форум за технологии и иновации, провеждащ се у нас. Expert.bg е медиен партньор на събитието.

Русев очерта 10 тенденции, които ще променят коренно живота на всички ни в следващите 10 години. Ето кои са те:

1. Здравеопазване – днес то не е достатъчно добро, но старт-ъпите ще променят това. Скоро ще ни оперират роботи-хирурзи, ще можем да направим карта на мозъка, да знаем всички подробности за генома.

2. Виртуална реалност – на никого няма да му трябва екран, за да вижда това, което сега гледа на телевизора или компютъра.

3. Силата на компютрите – след 10 години ще можем да си купим мозък. Е, не буквално. Става дума за невероятно усъвършенствани компютри, чиято скорост още не можем да си представим.

4. Хиперсвързаност – за това време още 5 млрд. души, предимно от Африка и Азия, ще започнат да използват интернет. Представете си какво ще означава това за световната икономика.

5. Знание за света около нас – общо 100 млрд. дигитални устройства ще бъдат свързани след 10 години. Ако желае, всеки от нас ще може да знае дали точно в тази момент в Сахара духа вятър.

6. 3D принтиране – това вече е много развита технология, но през 2026 г. нещо, което сега се принтира за няколко часа, ще бъде готово за 6 минути.

7. Транспорт – погледнете технологиите на Tesla, самоуправляващите се автомобили. Това е бъдещето. Скоро таксиджиите могат да останат без работа.

8. Мобилно банкиране – средствата ще могат да се прехвърлят без какъвто и да било посредник.

9. Изкуственият интелект – ще промени целия свят. Самият аз вече имам виртуален асистент, сподели Русев.

10. Храна – населението на планетата се увеличава, климатичните промени влияят негативно на земеделието. Нужна ни е тотална промяна. Ще се залага все повече на vertical gardening (вертикално земеделие), ще се храним все по-често с ГМО продукти. Неизбежно е – просто сме твърде много.

Източник komentaru.info