Ново видео, публикувано във Vbox7.com, показва някои от най-известните исторически личности, за които се предполага, че може да не са съществували.

Животът им е обвит в легенди, но няма много информация за реалното им съществуване в историческите извори.

Ето ги и тях:

Ликург е легендарен спартански цар и законодател. Учените все още не могат да докажат дали той е съществувал действително. За първи път името му се споменава от Херодот. Според легендите той заминава за Делфи, за да се допита до оракула Пития относно законодателството си. Тя му казава, че се е справил добре. След това той изчезва от историята.

Лао Дзъ е древен китайски философ, централна фигура в даоизма, където е почитан като божество. Според легендите той е живял през VI век пр. Хр., но в съвременната историография се предполага, че или е легендарна личност, или е живял през IV век пр. Хр. Редица изследователи смятат, че той е положил съзнателни усилия да прикрие своите следи и да остане анонимен.

Орфей е персонаж от древногръцката митология, легендарен певец и музикант, смятан за най-великия певец и поет на древността.

Вилхелм Тел е най-големият национален герой на Швейцария. Всичко, което се знае за него е всъщност легенда и няма реални исторически факти за съществуването му. Тази легенда обаче е добила голяма популярност в Европа и има няколко различни нейни варианти. Един от най-популярните, е че той убива Херман Геслер – австрийският управител на Алтдорф, с което започва въстание, довело до независимостта на Швейцария.

Сун Дзъ е китайски пълководец, стратег и мислител, живял през VI-V век пр. Хр. и написал прочутият трактат за военна стратегия „Изкуството на войната“. За живота му се знае малко и съществуването му не е доказано.

Робин Худ е герой от средновековния английски фолклор, който според легендата се подвизава като разбойник в Шерудската гора през XII-XIII век. Образът на Робин Худ придобива световна известност като защитник на бедните. Той ограбвал богатите благородници и раздавал блага на бедните.

Легендарният древногръцки поет Омир, на когото традиционно се приписва авторството на големите гръцки епически поеми „Илиада“ и „Одисея“, също попада в списъка на историческите личности обвити в мистерии. За живота му не се знае нищо конкретно, а няколко легенди му приписват различен произход и родно място.

Уилям Шекспир е английски драматург и поет, смятан за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история. За съжаление не са запазени много източници за личния му живот и до днес продължават споровете по въпроси като външния му вид, сексуалната му ориентация, религиозните му възгледи и авторството на произведенията, които му се приписват.

Питагор е популярен в нашето съвремие като древногръцки математик и философ, създател на философската школа на питагорейците. В неговата биография е трудно да се разграничат фактите от легендите, които го представят като полубог и чудотворец, посветен във всички тайни на гърците и варварите. Въпреки научните изследвания той остава една от най-загадъчните личности на античността.

Крал Артур e централна фигура в митологията на Острова. Главен герой на много епични произведения и рицарски романи, той представлява идеала за крал по време на война и в мирно време. Съществуват обаче разногласия по въпроса дали Артур или личността, вдъхновила неговия образ, наистина са съществували.